top of page
baby-feet.png

Moxa therapie bij stuitligging

Moxa-therapie maakt onderdeel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Moxatherapie wordt ingezet om een baby die in stuit ligt, uit zichzelf te laten draaien. Deze therapie kan ook ingezet worden wanneer een kindje overdwars ligt. Het is het beste om rond de 33 weken zwangerschap met moxatherapie te starten om zo de kans op een natuurlijke draaiing voor 36 weken zwangerschap te vergroten.

Tijdens moxatherapie wordt er met een moxastick de accupunctuurpunt Blaas 67 (ofwel Zhi Yin) verwarmt aan de buitenzijde van de kleine teen. De moxastick is gevuld met bijvoetskruid en heeft een diep verwarmend effect op het betreffende accupunctuurpunt. Er zijn twee verklaringen voor de werking van moxatherapie bij een baby in stuit. Er is een westerse, fysiologische verklaring voor de werking van moxatherapie en een oosterse vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG). Volgens de TCG ontstaat er verwarmende energie (ofwel Yang) in het kleine bekken wanneer Blaas 67 (ofwel Zhi Yin) wordt verwarmd. De verwarmende energie in het kleine bekken zorgt voor beweging. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Door de beweging in het kleine bekken wordt de baby ook beweeglijk en gaat hij (of zij) draaien. Volgens de westerse geneeskunde wordt door moxatherapie de baarmoeder beter doorbloed. Daardoor rijpt hij beter en is de kans groter dat het kindje spontaan draait. Bovendien stimuleert moxa vermoedelijk de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert, die op hun beurt het spierweefsel van de baarmoeder beïnvloeden. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk draaien.

 

Wat zijn de voordelen?

De behandeling is voor de aanstaande mama en voor jullie ongeboren kind zeer veilig en zacht. De spontane draaiing wordt uitgelokt; er is geen direct contact met de baby.

De behandeling is niet belastend voor de moeder. De uitwendige versie die een gynaecoloog uitvoert in de 36ste week, kan wel  belastend zijn (zowel fysiek als mentaal).

In 75% van de gevallen draait het ongeboren kind spontaan in de baarmoeder, mits de behandeling tussen de 33ste en de 36ste week van de zwangerschap is uitgevoerd.

De behandeling kan thuis plaatsvinden en kan na duidelijke instructies door jullie zelf worden uitgevoerd.

Tijdens het moxatherapie consult zal ik de eerste moxabehandeling bij u thuis demonstreren zodat jij (en je partner) de therapie zelf de komende periode, dagelijks, kunnen voortzetten. Je krijgt dan direct je 7 moxa sticks en de instructie mee.

Kosten: €45

baby-feet.png
baby-feet.png
bottom of page